top of page

Om oprydning, skønhed og meditation

For mange år siden sad jeg i Cinemateket og så en dokumentarfilm af Jonas Mekas: As I was moving ahead occasionally I saw brief glimpses of beauty. Kunstneren havde filmet små episoder, øjeblikke i sit liv igennem mange, mange år - katten på sengen, blomster,

Jonas Mekas (2000)

picknick i parken med vennerne, børnene der leger, konen der sover en weekendmorgen i sengen … banaliteter. Et helt liv af små banale hverdagsøjeblikke, der hver især rummede stor, stor skønhed. Filmen var meeega lang - 4-5 timer som jeg husker det … men de fløj afsted, og jeg husker, at jeg sad og græd af glæde over livets mirakel, da filmen endelig sluttede.


Vi kommer så let til at fylde vores liv med alt muligt skrammel - mentalt og materielt. Vi propper os med nyheder, opgaver, projekter - og to do listerne hober sig op. Vi skal. Vi bør. Vi vil. Vores hjerner kværner med de samme tanker - ofte negative overfor os selv. Og vi kommer så let til at rejse gennem livet på automatpilot uden at ænse livets skønhed lige her, lige nu.


Så derfor rydder jeg flittigt op i disse dage - mentalt og fysisk. For jeg er en uforbederlig jasiger og tingfinder - og derfor bliver der let lidt for meget af det hele. Og når der er for meget af det hele, så ved jeg, at jeg går glip af præcis det, jeg allerhelst vil her i livet: Nemlig være til stede i livet præcis, som det er. Lige nu. Lige her. Ikke i morgen, når jeg har gjort rent, bagt, bygget om … Jeg vil være tilstede i min krop, have ro i mit hoved, så jeg både kan gøre det, der skal gøres og sanse og nyde de øjeblikke af skønhed, der dukker op i hverdagen, når de opstår.


Den fysiske oprydning vil jeg ikke blamere mig med at skrive om :) - men den mentale oprydning, jeg praktiserer, vil jeg gerne dele. Jeg har droppet nytårsforsætterne. I stedet mediterer jeg - og oplever igen og igen, at lyset så simpelthen skinner klarere over de væsentlige ting, og lader de uvæsentlige glide ud i mørket.


Lige nu laver jeg en klassisk Kundalini meditation 11 minutter dagligt, der kan anbefales til ALLE. Det er Kirtan Kriya.


1. Sæt dig godt tilrette i en behagelig meditationsstilling eller på en stol.

2. Luk øjnene og fokuser på punktet mellem dine øjenbryn.

3. Begynd at sige mantraet SA TA NA MA. Uendelighed, liv, død, genfødsel. Hver gentagelse af mantraet tager ca 3-4 sekunder.

4. Mens du siger mantraet, så presser du skiftevis tommelfingerspidserne fast mod pegefingrene, langemændene, ringefingrene og lillefingrene på hver sin hånd: På SA rører du pegefingeren (Jupiter), på TA rører du langmanden (Saturn), på NA rører du ringefingeren (sol) og på MA rører du lillefingeren (Merkur):

- Først siger du mantraet højt i 2 minutter (mens fingrene kører).

- Så hvisker du i 2 minutter (+ fingre)

- Så hører du mantraet inde i dig selv i 3 minutter (+ fingre).

- Så hvisker du igen i 2 minutter (+ fingre).

- Og til sidst siger du mantraet højt i 2 minutter (+ fingre).

5. Sid så stille i minuts tid og nyd stilheden og freden i dit sind. Ånd ind og stræk dine arme over hovedet, spred dine fingre og ryst dem. Gør dette 3 gange.


Hvis din hjerne larmer for meget, når i midten, hvor du er stille - så begynd at hviske igen, skift så til at sige mantraet højt, hvisk igen og gå tilbage ind i stilheden.


Godt nytår til alle - med mere ro i hovedet, mere nærvær i kroppen og masser af daglig glæde over de små ting.


Kærlige og glade hilsner fra

Karen Louise

141 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page